Katten

Sportmassage en revalidatie voor katten? Dat kan toch niet?

In tegendeel. Vroeger dacht men dat dieren in het algemeen geen fysiotherapeut of iets dergelijks nodig hadden. Daar zijn we nu toch wel aardig van bijgedraaid. De katten lijken hierin nog een beetje achtergelaten. Ik moet zeggen dat over het algemeen de wat grotere dieren zoals (grotere) honden en paarden eerder pijntjes en kwaaltjes hebben aan hun spieren en gewrichten maar katten kunnen hier absoluut ook last van krijgen. Menig katteneigenaar weet waarschijnlijk precies wat ik bedoel; toen je kat nog maar 5 jaar oud was, was je kat waarschijnlijk een lenige acrobaat terwijl hij op zijn 15 jarige leeftijd toch wel aanzienlijk stijver is. 

Daarbij zijn er door de fokkerij helaas ook veel aangeboren bewegingsproblemen bij (ras)katten ontstaan. 

Naast de welbekende artrose klachten zijn er helaas ook veel katten die lijden aan ziektes zoals chronische nierziekte, diabetes, te snel werkende schildklier en noem zo maar op. Deze ziektes kunnen op het gebied van spieren veel klachten veroorzaken. Katten kunnen bijvoorbeeld niet meer springen, zijn wankel, kreupel en/of moe en kunnen hierdoor pijn krijgen. Wanneer dit tijdig gesignaleerd en behandeld wordt, kunnen de resterende levensjaren verlengd en aanzienlijk verbeterd worden. 

Pre- en postoperatieve behandelingen

Katten die een orthopedische operatie hebben ondergaan hebben veel baat bij het tijdig starten van bewegingstherapie. Denk u bijvoorbeeld aan de volgende operaties:

  • Botbreuken
  • Gewrichts-(vervangende) operaties zoals een heupkopresectie
  • Amputaties
  • Hernia`

Bij de meeste orthopedische operaties is het aan te raden om uiterlijk binnen een week na de operatie te starten met de behandeling. Idealer wijze is het ook aan te raden ter voorbereiding voor de operatie. Een pre- en postoperatieve behandeling gebeurt ten alle tijde in samenspraak met de behandelende arts/ chirurg. 

Omdat onze bewegingstherapeut zelf ook jaren werkzaam is geweest als paraveterinair heeft ze extra ervaring met de verschillende ziektebeelden en herstel van een operatie. 

Behandeling algemeen

Om katten te helpen moet er een totaal andere insteek zijn dan bij de honden en paarden, vandaar dat ik hier graag een korte intro over geef. Al geef ik toe dat ik ook wel eens katten ben tegengekomen die echt net honden zijn en dezelfde aanpak als een hond kunnen gebruiken maar dat brengt ons naar de basics: elk dier heeft een persoonlijk plan nodig.

Over het algemeen willen katten minder en anders aangeraakt worden door een "onbekend" persoon. Ook kan je ze niet even vragen om een half uurtje op de massagetafel te gaan liggen. Er zijn veel verschillende massagetechnieken en daar zitten er gelukkig genoeg bij die door katten in het algemeen goed geaccepteerd worden.

De laser waar ik gebruik van maak ( RevitaVet) is uitstekend te gebruiken bij katten. Katten worden er vaak rustig van of gaan tijdens de behandeling even een dutje doen. 

Naast het los maken van gespannen spieren en eventueel mobiliseren van gewrichten is (vooral) oefentherapie bij katten erg belangrijk. Het is wel fijn als een kat met behoorlijke klachten in het begin extra wordt geholpen door middel van massage en laser therapie om weer ontspannen in zijn vel te zitten. Zo is het voor de kat makkelijker om correct zijn oefentherapie uit te voeren.  Oefentherapie bij katten is vaak gericht op datgene wat ze leuk vinden en op hun jaaginstinct. Stel dat een kat erg graag met een speelstokje speelt dan zal ik dat in de oefeningen verwerken. Ook simpele dingen in huis zoals waar de voerbakken liggen of hoe hij naar de kattenbak moet lopen, helpen om de biomechanica van de kat te verbeteren. Simpel voorbeeld: Een kat die elke dag moet klimmen om naar zijn voerbak te komen zal een sterkere achterhand hebben dan een kat die nooit hoeft te klimmen.  Met dit soort "simpele" veranderingen kan er een gericht trainingsschema opgezet worden voor de kat.


Voor katten met serieuze problemen/ klachten zal de eerste afspraak een combi afspraak zijn met zowel de dierenarts als de bewegingstherapeut.  Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem te vinden en de ervaring leert dat dit bij katten bijna altijd iets medisch is. Hiervoor is correcte diagnostiek erg belangrijk. De behandeling van u kat kan op deze manier geoptimaliseerd worden.