Honden

Ook onze trouwe viervoeters kunnen last van hun spieren, gewrichten en pezen kregen. Net zoals bij mensen, want in feite is onze anatomie bijna hetzelfde. Wel kom ik vaak bij verschillende soorten rassen rasspecifieke problemen tegen. Teckels en herders staan bijvoorbeeld bekend om rugklachten, terwijl Jack Russels weer bekend staan om knieklachten. Dit alles heeft met de bouw van het dier te maken en voor een gedeelte ook met erfelijke factoren. 

Of ik nu naar een mens, een paard of een hond kijk, ik kijk naar de bouw en het bewegingspatroon van het individu. Afhankelijk van het eventuele ziektebeeld zal ik daar vanuit, een revalidatietraject opstarten. Omdat er bij honden vaak sprake is van een achterliggende pathologie  (ziektebeeld) is de dierenarts hierbij onmisbaar. Een dierenarts kan ook aanvullend beeldmateriaal voor u maken om zo tot een correcte diagnose te komen. Wanneer een hond bij mij onder behandeling komt zal ik dan ook altijd toestemming vragen om de medische kaart van uw hond op te vragen bij uw dierenarts. Bent u al klant bij ons? Dan zijn alle gegevens al bekend en hoeft u verder niets te doen.  Door de nauwe samenwerking met de dierenarts zal er op elk vlak naar behoeve gehandeld worden. Het is namelijk belangrijk dat ik niet alleen de symptomen behandel maar dat er ook iets aan de oorzaak wordt gedaan. Door middel van gerichte oefentherapie zal uw hond sterker worden en wordt de kans op terugkomende klachten verkleind. 


Pre- en postoperatieve behandeling 

Honden die een orthopedische operatie hebben ondergaan hebben veel baat bij het tijdig starten van fysio/ bewegingstherapie. Denk u bijvoorbeeld aan de volgende operaties:

  • Botbreuken
  • Gewrichts-(vervangende) operaties 
  • Amputaties
  • Hernia`
  • Kruisband operatie

Bij de meeste orthopedische operaties is het aan te raden om uiterlijk binnen een week na de operatie te starten met de behandeling. Idealer wijze is het ook aan te raden ter voorbereiding voor de operatie. Een pre- en postoperatieve behandeling gebeurt ten alle tijde in samenspraak met de behandelende arts/ chirurg. 

~Omdat onze bewegings- en revalidatietherapeut zelf ook jaren werkzaam is geweest als paraveterinair heeft ze extra ervaring met de verschillende ziektebeelden en herstel van een operatie~

Oefentherapie voor honden

Oefentherapie voor honden, die kunnen toch geen gewichten optillen?

Oefentherapie is inderdaad anders dan bij mensen, iets creatiever omschrijf ik het meestal. Een hond kan ik niet op een standaard fitnessapparaat laten trainen. Echter zijn er tal van andere oefeningen die honden erg goed oppakken. De oefeningen kunnen bestaan uit balans oefeningen, krachtoefeningen, duuroefeningen en functionele oefeningen.  Deze oefeningen kunnen bij u thuis worden uitgevoerd, buiten in uw omgeving of op onze eigen locatie.

Op onze eigen locatie zijn wij momenteel een unieke oefenruimte aan het inrichten voor uw hond!
Tijdens uw eerste afspraak zal ik een behandelplan voorstellen en uitleggen. Tevens kan er gelijk een eerste behandeling gegeven worden en gaat het eerste huiswerk met u mee. Om mijn behandelingen optimaal te laten werken is het heel belangrijk dat u als eigenaar meehelpt bij de behandeling van uw dier. Dit houdt in de praktijk meestal in dat u ook thuis oefeningen herhaald met uw hond. Voor vragen, overleg en of opmerkingen ben ik natuurlijk altijd bereikbaar. Zo krijg ik vaak filmpjes van honden welke hun oefentherapie thuis uitvoeren, ik vind dat alleen maar fijn en ik geloof erin dat wij (dier, eigenaar, dierenarts en revalidatietherapeut/ik) alleen met een nauwe samenwerking en met korte lijntjes zo snel en soepel als mogelijk uw dier kunnen helpen. 

Voor elke hond is er een geschikte vorm van oefentherapie beschikbaar.