Momenteel werken wij aan een nieuwe revalidatiestal welke medio september geopend zal worden voor interne revalidatie.

Revalidatie van Doesum

"If you act like you've only got fifteen minutes, it'll take all day. Act like you've got all day and it'll take fifteen minutes"~ Monty Roberts

Intro

Revalidatie en bewegingstherapie voor mensen, dat kennen de meeste mensen wel. Vaak in vorm van een fysiotherapeut of een revalidatiecentrum. Maar ook bij dieren is dit een belangrijk (maar nog vaak vergeten deel) van de gezondheidszorg. Een dier heeft net zoals wij spieren, bloed, een skelet, gewrichten etc. En deze werken eigenlijk bijna geheel hetzelfde dan bij ons mensen. Een dier kan rugpijn krijgen, een dier kan last krijgen van een hernia of van pijnlijke gewrichten. 

Wanneer u zelf last heeft van bijvoorbeeld uw rug, dan gaat u vaak eerst naar uw huisarts. De huisarts zult u vervolgens naar een fysiotherapeut doorsturen. Hij stuurt u door naar de fysiotherapeut omdat deze gespecialiseerd is in het "bewegingsstelsel". Dit kunt u ook vergelijken met een dierenarts en een fysiotherapeut/ bewegingstherapeut. De dierenarts zal eerst bepaalde oorzaken willen uitsluiten. Wanneer er geen ernstige afwijkingen zijn waarvoor u naar een orthopeed moet kunt u hierna naar de fysiotherapeut/ bewegingstherapeut gaan om de klachten te behandelen en te gaan werken aan het herstel.

Vroeger versus Nu

"Vroeger ging je met je hond naar de dierenarts omdat je hond opeens kreupel liep met zijn achterpoot. De dierenarts kijkt de hond na, doet een aantal testen en maakt een röntgenfoto. De röntgenfoto wijst uit dat er wat artrose te zien is in de knie. En de kruisband van de knie voelt ook niet al te best aan. Je hond krijgt pijnstillers mee (meestal levenslang) en wordt weer naar huis gestuurd met het advies dat de hond rustig aan moet doen, de rest van zijn leven. Spelen en lange boswandelingen zitten er waarschijnlijk niet meer in.

Tegenwoordig zijn we veel verder met de wetenschap rondom het lichaam en weten we dat deze aanpak juist averechts werkt. Sterker nog, de aandoening had wellicht voorkomen kunnen worden. 

Vanuit mijn hoek zal ik nu wat rondom deze case vertellen; veel honden met deze klachten hebben op een eerder tijdstip (soms een jaar tot zelf jaren geleden al) al lichte klachten gehad in de vorm van een keer een gevoelige knie of hak. Dit is met wat pijnstillers wel weer overgegaan.  Maar het is nooit echt overgegaan; er was een disbalans tussen te spieren waardoor er verkeerde druk op de knie kwam te staan. Een standaard dierenarts wordt er niet voor opgeleid om dit te herkennen. Wanneer deze disbalans lang genoeg aanwezig blijft is het een kwestie van wachten op gewrichtsproblemen. Er komt een permanent ontstekingsbeeld in een gewricht en alle structuren om het gewricht worden steeds slapper, zachter en gaan stuk. Ondertussen gaat de hond ook echt mank lopen en zal deze naar de dierenarts gaan. Zonde, want het had eventueel al eerder opgelost kunnen worden door simpele oefentherapie. Nu is er eventueel een kruisbandoperatie nodig en tevens oefentherapie. De oefentherapie is zelfs bij artrose in de ergste graad nog steeds het belangrijkste medicijn. Elk recent onderzoek richting artrose wijst dit uit. Echter krijgen 9/10 dieren het advies om rustig aan te doen en levenslang ontstekingsremmers te nemen. Ontstekingsremmers zijn zeker in het begin belangrijk maar levenslang de ontsteking afremmen? Terwijl een (normale) ontsteking juist nodig is om beschadigd weefsel te herstellen? Dit klinkt niet logisch toch! Ik heb hier dus een andere kijk op en maak gebruik van de meeste recente wetenschappelijke onderzoeken om mijn behandelingen samen te stellen maar ook om ze actueel te houden.

En wat is dan het belangrijkste bij bewegingsproblemen? Bewegen, juist gewoon datgene gaan trainen wat niet goed gaat. Kan je hond zijn been niet goed naar voren brengen? Dan gaan we Dat trainen. Best logisch toch? Als je hond slecht loopt moet je hond dus Juist gaan trainen. Maar.... de manier van trainen en opbouwen is zeer belangrijk, wordt dit verkeerd gedaan dan zal het erger worden. Een fysiotherapeut of bewegingstherapeut kan je hierin begeleiden en tevens ondersteunen met bijvoorbeeld laser behandelingen of aquatherapie. Des te sneller dat problemen worden aangepakt, des te beter zal de prognose zijn." Cynthia van Doesum

Hopelijk geeft het voorbeeld van bovenstaande case u een idee van de manier waarop wij revalidatie aanpakken. Onze multidisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat er een optimale samenwerking is tussen de dierenarts en bewegingstherapeut. Onze bewegingstherapeut werkt uiteraard ook graag samen met uw eigen dierenarts/ orthopeed/ specialist.