Vaccineren

Om onze dieren gezond te houden is het belangrijk dat ze genoeg weerstand hebben tegen een aantal ziektes. Door goed en tijdig te vaccineren kunnen we ervoor zorgen dat uw dier niet bezwijkt aan de symptomen van een aantal behoorlijk vervelende ziektes.
Het is daarom dus ook belangrijk dat uw dier jaarlijks gevaccineerd, en bovendien gecontroleerd wordt door de dierenarts. Hierdoor kunnen gezondheidsproblemen in een vroeg stadium gesignaleerd worden en verholpen worden voordat er problemen ontstaan.

Tegenwoordig weten we dat het niet altijd nodig is om ieder jaar tegen elke ziekte te vaccineren. Zo vaccineren we honden nog maar eens in de 3 jaar tegen Hondenziekte, Leverziekte en Parvo. Ook katten vaccineren we nog maar eens in de 3 jaar tegen Kattenziekte. Voor andere ziektes zoals Leptospirose, Kennelhoest en Niesziekte is aangetoond dat de vaccinaties maar voor 1 jaar bescherming bieden. Deze vaccinaties dienen dus ook nog steeds jaarlijks toegediend te worden om voldoende immuniteit te kunnen garanderen. Omdat momenteel veel eigenaren ervoor kiezen om hun huisdier niet te vaccineren, is het infectiedruk aanzienlijk gestegen. Dit kan er in de toekomst voor zorgen dat dieren vaker gevaccineerd moeten worden om alsnog beschermt te blijven.

Indien uw hond, kat of fret met u mee reist naar het buitenland, dan dient u ook tijdig voor een rabiësvaccinatie te zorgen. Deze mogen wij geven vanaf een leeftijd van 3 maanden en geven we minimaal 3 weken voor het vertrek. Deze enting is, voor de meeste landen, gelukkig 3 jaar geldig.

Ook konijnen dienen jaarlijks gevaccineerd te worden. Myxomatose, RHD 1 en 2 behoren tot de standaard vaccinaties. RHD 2 was vroeger niet aanwezig in Nederland, maar sinds de massale konijnensterfte in 2015 weten we dat dit virus nu ook een gevaar vormt. Omdat dit virus net zo gevaarlijk is als de andere ziektes waarvoor we al jaren enten, is besloten dit in ons standaard vaccinatie-schema op te nemen.

Voor al deze vaccinaties kunnen wij gewoon bij u thuis komen. Mocht u zich afvragen welke vaccinaties uw dier nodig heeft, of andere vragen over dit onderwerp hebben. Neem dan contact met ons op.