Euthanasie


De vreugde en liefde van een huisdier gaan spijtig gecombineerd met een moment van afscheid nemen. Maar hoe neem je zo een beslissing en wanneer is dit moment aangekomen? Wij kunnen u hierin ondersteuning en advies bieden. 

Het is niet gemakkelijk om deze keuze te maken. Soms is er een ziekte met een heel acuut verloop, zonder enige kans op verbetering. Dan is het duidelijk.
Maar tegenwoordig zien we steeds vaker dat dieren een oudere leeftijd bereiken. Daarmee gaan ook allerlei ziektes gepaard die ervoor zorgen dat alles langzaam achteruit gaat. En de grote vraag die daarbij op komt is: wanneer gaat het niet meer? Dit blijft altijd een moeilijke vraag en dit hangt van veel details af. Uiteindelijk is het belangrijk dat uw dier nog kwaliteit van leven heeft en wat dit precies inhoudt moet persoonlijk per dier bekeken worden.

Er is een groot grijs gebied tussen wanneer het nog goed gaat en wanneer het niet meer zo door kan. En daarin is de mening van u, het baasje, ontzettend belangrijk. U kent uw dier het beste, u ziet hem of haar iedere dag. En daarom wenst u ook het allerbeste voor uw dier. Soms is het door de emoties die bij dit proces komen kijken erg lastig om dingen goed op een rij te kunnen zetten. Want natuurlijk wilt niemand dat een dier onnodig lijdt. 

Ook als de beslissing is genomen rest nog een moeilijk moment. De euthanasie zelf. Ook wij zullen nooit aan deze afspraken kunnen wennen, maar zien het als een plicht om dit zo mooi als mogelijk voor uw dier te laten verlopen. We kunnen niet elk leven verlengen maar we kunnen er wel voor zorgen dat uw dier een waardig einde heeft, thuis op hun vertrouwde plek. Het maakt onze arts niets uit als hij op zijn knieën naast het mandje/ onder de tafel moet zitten. Wij passen ons aan, aan de plek waar uw dier het liefste ligt. Wij willen dat het zo verloopt als hoe wij het voor onze eigen dieren ook wensen, en voor hun is alleen het beste goed genoeg.

Heeft u twijfels over wanneer het moment daar is om afscheid te nemen? Of heeft u het besluit al gemaakt? U kunt vrijblijvend met ons contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Rekening houdend met uw dier en familieleden zijn wij erg flexibel in het afspreken van een thuis euthanasie afspraak, dit houdt in dat een afspraak in overleg ook in het weekend en s'avonds ingepland kan worden.

Wanneer u uw dier wilt laten cremeren kunnen wij, indien gewenst, een afspraak voor u maken met het dierencrematorium. Het crematorium kan uw dier bij u thuis ophalen of u kunt uw dier zelf naar het crematorium brengen. Het crematorium zal u informeren over de mogelijkheden en u vragen naar uw wensen voor uw dier.


NB. Wij euthanaseren geen gezonde dieren. Indien wij een dier nog niet eerder gezien hebben zullen wij altijd vragen of u de ziektegeschiedenis naar ons kunt toesturen, zodat wij van tevoren weten wat er gaande is. Mochten wij ter plaatse aankomen en een dier treffen waarbij wij niet achter een euthanasie staan, is het ons voorbehouden om dit ter plekke te weigeren. Er zullen dan wel kosten in rekening gebracht worden.