Konijnenziektes

 Konijnen zijn enorm weerbarstige dieren. Als we kijken naar ons huis-, tuin- en keuken-konijn beseffen we ons vaak niet hoe dicht het konijn nog bij de natuur staat. Er zijn gelukkig veel konijnen die wel van knuffelen houden, maar er zijn er ook zat die dit verschrikkelijk vinden. Dit komt omdat het van nature prooidieren zijn. Ze zullen dus ook nooit laten merken als ze niet helemaal lekker in hun vel zitten. Hun instinct verteld ze dat als ze zwakte tonen, ze worden gegrepen door een roofdier.

Als een konijn dus signalen van ziekte laat zien, is er vaak al meer aan de hand dan we denken. Het is dan ook altijd zaak om op te letten of uw konijn goed eet en keutelt. Is die niet het geval, dan is er altijd wel iets aan de hand. Het is dan ook altijd noodzakelijk om in zo'n geval contact op te nemen met een dierenarts. Een konijn dat niet eet is altijd een spoedgeval

Gelukkig zijn er ook ziektes die we kunnen voorkomen door hiertegen te vaccineren. In de wilde konijnenpopulaties komen Myxomatose en RHD regelmatig voor. Een deel van de konijnen bouwt hier een immuniteit voor op. Het andere deel overleeft de ziekte helaas niet. Vaak zijn er niet eens symptomen zichtbaar en is sterfte het enige signaal wat wordt gezien. De konijnen die het overleven kunnen nog steeds het virus verspreiden, maar ook vliegen helpen mee met de verspreiding. Zo kan het dus ook bij onze eigen konijnen terecht komen. Ook bij een konijn die enkel binnen gehouden wordt.

In 2016 was er plots een massale sterfte onder de populatie konijnen in Nederland. Na intensief onderzoek is gevonden dat er een nieuwe variant van RHD in Nederland opgedoken was. Sindsdien wordt het ook geadviseerd om konijnen tegen RHD 2 te vaccineren. Het is exact dezelfde ziekte als RHD 1. Alleen is de verwekker anders en werkte het oude vaccin niet genoeg tegen deze nieuwe verwekker.

Voorheen was er weinig keuze in de varianten van vaccins die bescherming bieden tegen RHD 2. De enige geregistreerde middelen waren maar maximaal 6 maanden werkzaam. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo. Wij kiezen er dan ook bewust voor om altijd tegen zowel Myxomatose als RHD 1 en 2 te vaccineren. Dit ook nog eens voor een aantrekkelijk tarief. Deze entingen hoeven maar 1 keer per jaar gegeven te worden, zodat uw konijn niet twee keer per jaar stress hoeft te ervaren.